ΜΠΑΣΚΕΤ



Ας μην γελιόμαστε. Οι περισσότεροι beat writers του Παναθηναϊκού αλλά και το 90% των μπασκετικών δημοσιογράφων στα ελληνικά σάιτ, δεν έχουν δει τον Yogi Ferrel να παίζει μπάσκετ.

Πλέον, κανείς δεν «τσιμπάει» με τα highlights ενός παίχτη στο Youtube γιατί αν ο Yogi ήταν ο παίχτης των 9 τριπόντων και των 32 πόντων που έβαλε στις 09/02/2017 το πιθανότερο είναι να μην ερχόταν να παίξει στον Παναθηναϊκό.

Επειδή όμως τυγχάνει ο Θείος να έχει παρακολουθήσει την σταδιοδρομία του Ferrell στο ΝΒΑ από το 2017 και μετά θα σας κάνω μια σύντομη ανάλυση για τον 28χρονο guard και την μεταγραφή του.

Επειδή ξέρεις ότι με αυτά δεν παίζουν

Ας ξεκινήσουμε με τα μειονεκτήματα.

Προσαρμογή

Αυτή είναι κατά την γνώμη μου η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Παναθηναϊκό.

Σίγουρα, ο Ferrell θα χρειαστεί χρόνο ώστε να προσαρμοστεί στο «εγκεφαλικό», Ευρωπαϊκό μπάσκετ που χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση ειδικά στα αμυντικά rotations.

Όμως προσαρμογή δεν χρειάζεται μόνο εντός παρκέ.

Στη Novibet γράφεις τη δική σου ιστορία.

Παλαιότερα, υπήρχε στην ομάδα ένας Μάικ Μπατίστ κι έπειτα οι Γκίστ-Καλάθης που συνέβαλαν τα μέγιστα σε ό,τι αφορά την εξοικείωση των Αμερικάνων με τα «κατατόπια» της Αθήνας.

Η αλλαγή από US lifestyle σε Ευρω-Αθηναϊκό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.

Ο άσσος του Παναθηναϊκού έχει σκληρό χαρακτήρα και είναι αρκετά ταπεινός. Δεν νομίζω να «νυχτοπερπατάει» αλλά θα είναι σημαντικό να εγκλιματιστεί και να νιώσει άνετα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Άμυνα

Οι περισσότεροι NBAers είναι «αλλεργικοί» στην άμυνα πόσο μάλλον ένας παίκτη που λογιζόταν ως “third string PG” ή στην καλύτερη 2ος άσσος όπως το 2020 στο Σακραμέντο.

Έτσι κι ο Yogi, δεν φημίζεται για την άμυνα του ενώ το ύψος του δεν τον βοηθά σε καταστάσεις ένας-εναντίον-ενός.

Βέβαια, η άμυνα είναι θέμα θέλησης και πάθους και αυτό ίσως να είναι ένα θέμα που διορθώνεται ή «κρύβεται» εν μέρει, ειδικά αν βρίσκεται στην πεντάδα με 4 ικανούς αμυντικούς.

Αποχή

Την σεζόν 2020-2021 αγωνίστηκε σε 10 μόλις παιχνίδια με μέσο όρο συμμετοχής 13.7 λεπτά.

Οι πιο γεμάτες σεζόν του, ήταν στο Dallas (2018-2019) όπου έπαιξε 82 παιχνίδια με 27.8 λεπτά μέσο όρο.

Εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις με συμβόλαιο $6M για 2 σεζόν στο Σακραμέντο.

Την πρώτη σεζόν έπαιξε 71 ματς με 15’ μέσο όρο ενώ την δεύτερη χρονιά 50 παιχνίδια με μόλις 10’.

Όπως καταλαβαίνετε, του λείπουν παιχνίδια και ενδεχομένως αυτό να μην του επιτρέψει να βρει γρήγορα ρυθμό.

Πάμε τώρα και στα πλεονεκτήματα

Σουτ

Όποιος μυρίζεται έστω και λίγο την «σπυριάρα» αντιλαμβάνεται την διαφορά του «έχει σουτ» με το «είναι σουτέρ».

Ο Yogi, δεν είναι αυτό που οι Αμερικάνοι λένε “sniper” αλλά έχει ένα πολύ σημαντικό όπλο κι αυτό είναι το σουτ μετά από τρίπλα.

Ειδικά στοιχήματα Ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη με συναρπαστικές αποδόσεις

Στο σύγχρονο μπάσκετ, επιβάλλεται να μπορείς να σουτάρεις με ένα σεβαστό ποσοστό, ειδικά σε καταστάσεις “spot up” από την γραμμή των 6.75.

Ο Ferrell είναι αξιόπιστος spot shooter ενώ μπορεί να δημιουργήσει separation σε καταστάσεις iso και να «εκτελέσει» για τρείς.

Αντίληψη

Οι περισσότεροι σύγχρονοι guard έχουν “score first’ mindset και το ίδιο ισχύει για τον νέο άσσο των «πράσινων».

Βέβαια, ο Yogi δεν λογιζόταν ως ‘turnover prone” τουτέστιν, δεν έκανε εύκολα λάθη.

Παίζει αρκετά μυαλωμένο μπάσκετ, δεν προχωράει σε «τραβηγμένες» προσπάθειες και μπορεί εύκολα να «διαβάσει» την αντίπαλη άμυνα.

Κίνητρο

Μόλις στα 28 του, και έχοντας ήδη δυσκολευτεί να στεριώσει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ο Ferrell θα παλέψει να δείξει το ταλέντο του και να εξελιχτεί στην Ευρώπη καθώς στόχος του φυσικά είναι να επιστρέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Είναι πολύ διαφορετικό να έρχεται παίχτης στα 28 του με στόχους και όνειρα, παρά ένας αθλητής στα 33 που έχουν αφήσει πίσω τους τα καλύτερα μπασκετικά τους χρόνια.

Καλή η θεωρία, αλλά τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο.

Ζητούμενο είναι να βοηθηθεί από τον Πρίφτη και τους συμπαίκτες του ώστε να αναδείξει τα skills του και να κρύψει όσο μπορεί τις αδυναμίες του.








ΙΛΗ

  • 76%
    ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • 67%
    ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • 72%
    NFL NFL
  • 70%
    MLB MLB

ΤΕΛΟΣ Ο ΚΟΥΒΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!

ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ
;